I aften spiser vi kødfrit

Har du også forsøgt dig med den bemærkning over morgenbordet med skepsis og tvivlende miner som reaktion? Bare rolig, vi kender godt problematikken. Derfor har vi samlet et par lækre opskrifter på dejlige salater, der kan få selv den mest insisterende kødspiser til at løsne lidt op i de overspændte kæbemuskler. Vi har tilmed et par argumenter parat til dig, som du kan lange over morgenbordet næste gang madplanen er kødfri.

Hvorfor vi skal spise mere grønt

Der er naturligvis en lang række sundhedsfordele forbundet med en kost, der indeholder mindst 600 gram frugt og grønt om dagen. Frugter og grøntsager er sprængfyldte med vitaminer, mineraler, antioxidanter og kostfibre, der beskytter mod blandt andet hjerte-kar-sygdomme. Du hjælper samtidig din krop med at sænke kolesteroltal og blodtryk og stabilisere blodsukkeret, samtidig med at kroppens immunforsvar øges. Og så giver frugt og grønt en god mæthed, der samtidig medvirker til at forebygge overvægt.

Et lavere klimaaftryk

Vi kan heller ikke komme udenom, at hvis du spiser årstidens frugt og grønt, som de officielle kostråd anbefaler, så er du aktivt medvirkende til et lavere klimaaftryk. Det kan være en god rettesnor, når du køber ind, at fokusere på at købe den frugt og grønt, der er i sæson, fremfor den frugt og grønt, du altid køber. På den måde er du også garanteret, at fødevarerne er helt friske.

Og vi ved det jo godt. At vi skal spise mere frugt og grønt. Men når hverdagen suser afsted, og ungerne skal følges til svømning og spejder, og du selv er begyndt på keramik på et aftenskolekursus, hvor du endelig lærer at lave de der lidt sjove kopper, du har set på sociale medier, så er det nemt at falde i gentagelsesfælden. Du ved, den der bolognese, der sidder på rygraden, eller frikadellerne, der nærmest former sig selv og bagefter hopper i smørpoolen på panden. Men det behøver slet ikke at være svært at få mere frugt og grønt på menuen.

En mættende bulgursalat med agurk og tomat

Du kan for eksempel lave en fyldig og mættende couscoussalat som hovedret med lækker sprød peberfrugt, frisk chili, søde solmodne tomater, persille og dejlig syre fra citron. Couscoussalaten smager fænomenalt med hummus og brød til. Hvis du gerne vil have en mere proteinholdig salat, så prøv at skifte couscous ud med quinoa eller tilsæt lidt grønne linser eller bønner. Det er i virkeligheden kun din egen fantasi og årstidens frugt og grønt, der sætter grænsen, når du prøver dig frem med nye smagskombinationer.

En skøn frugtsalat

En skøn måde at få mere frugt på, er en frugtsalat. Salater kan heldigvis godt indeholde masser af lækker fløde, creme fraiche og chokolade, der kan give lidt modspil til den søde frugt. Vores opskrift indeholder vindruer, bananer, æbler, ananas og mandarin, men du kan faktisk bruge de frugter, du har lyst til. Frugten skal bare have en lidt fast konsistens og holde formen, når den røres sammen med cremen. Vi foreslår selvfølgelig, at du bruger årstidens frugt og dermed holder klimaaftrykket nede.

God fornøjelse med de lækre salater og med at få mere frugt og grønt ind i din kost.

Rul til toppen