Sådan får du en grønnere og sundere hverdag
Aldrig før har grøn omstilling betydet så meget for folk, og det tror da pokker. Der er jo brug for det. Vi er ved at nå et punkt, hvorfra det bliver svært og måske umuligt at vende tilbage, og det er det punkt, man kalder et tipping point. Herfra vil temperaturstigningen bare blive selvforstærkende og højere og højere, uden at vi kan gøre noget ved det. Et skækscenarie. Men hvordan får du dig en god og grøn og sund hverdag uden angst for klimakrisen?
Jeg tager mine bambus sokker eller bambus strømper på, når jeg står op om morgenen. Om vinteren er jeg ekstra glad for mine bambussokker, for de hjælper mig med at holde mig varm og temperaturregulerer samtidig. Du kan finde dem her. Det, at jeg bruger flere og flere produkter og materialer, som er miljøvenlige giver mig mere ro i maven end ellers. Det er en god måde at holde sin mentale sundhed oppe på, men det påvirker også den fysiske sundhed, når den grønne tankegang inkorporeres i hverdagen, for det er der, det batter noget.
Vegetarianisme og veganisme
Meget mad er mere smagfuldt end man skulle tro. Hvis man tror, at vegetarretter eller veganermad er kedeligt og smagsløst, kan man godt tro om. Det hele handler om at tænke i konsistens, råvarer og krydderier. Man kan planlægge sig til et helt vildt dejligt måltid, hvis man bare lægger sig i selen for det.
Hvad kan man så lave? Ja, man kan fx lave sig en rigtig skøn daal af linser, eller man kan lave sig en bønnelassagne af sorte bønner, som man har sat i blød dagen forinden. Det kan også være, man slet og ret er glad for salater og laver nogle gode salater med edamame bønner og avocado med lidt olie til, og krydderier. Det er også dejligt med en salade nicoise med æg og tun og grønt, eller maskeret blomkål på spisebordet, uhmm!
Fem gode råd til en bedre sundhed i hverdagen på spisebordet
Få sundheden ind med gaflen
- Spis grønt. Tænk over, hvad der er af lækre og gode og grønne og friske grøntsager, hvor du handler, og ude i din have, hvis du har sådan en.
- Spis økologisk og undgå at spise mad med alt for mange kemikalier i.
- Reducer kødforbrug. Man kan erstattet meget kød med mad, der har en umami smag, og det er rigtig godt for at nedsætte CO2 udslip. Vi har en alt for stor kødproduktion her i verden.
- Spis indtil, du er mæt. Der er ingen grund til at overspise og bruge unødigt meget af jordens ressourcer. Tænk over, hvordan du bliver mæt.
- Grøn dannelse. Sæt dig ind i, hvordan man opnår en grøn dannelse.