Brunello rødvin er perfekt som madvin

Vin fra Brunello er noget de fleste har hørt om. Vinen fra Toscana er verdensberømt og har mange kvaliteter. Og så er den generelt bare god som madvin.

 

Siden 1879

Vine fra Brunello er blandt de mest anerkendte fra Italien. Området findes i Toscana omkring byen Montalcino, syd for fantastiske Firenze. Her er gode betingelser for dyrkning af vin med den hårde vinter og den kalkholdige jord. Samt det meget tørre klima. Hele historien med Brunello rødvin startede i 1879 og i 1888 havde Ferruccio Biondi Santi skabt Brunello di Montalcino, i øvrigt med inspiration fra de berømte Barolo vine. Navnet Brunello er kommet af betegnelse Bruno, der betyder brun. Druen der benyttes er Sangiovese og fra start af var vinen unik, da der kun blev brugt en druesort.

Brunello di Montalcino

Med status som DOCG fik Brunello di Montalcino i 1980 for alvor kvalitetsstempel som en af Italiens gode vine. Vinen er blevet forfinet og udviklet gennem mange år, og kan nu kaldes for en ægte klassiker med sin karakter og fantastisk smag. Nogle kalder ovenikøbet Brunello di Montalcino som Italiens mest aristokratiske vin. Alkoholprocenten er altid over 14 og nu er 364 vingårde beskæftiget med produktionen af den populære vin. Det er over arealet ca. 2.100 hektar at der dyrkes, og nogle af vingårdene er dermed ret små. Blandt de mest populær årgange kan fremhæves 2004, 2006 og 2008.

 

DOCG

Brunello er en af de fire oprindelig vine, der, i 1980, fik betegnelsen Denominazione de Origine Controllate e Garantita (DOCG). De tre øvrige er Vino Nobile, Barolo og Barbaresco. DOCG betegnelsen blev skabt i 1980 som en overbygning på den oprindelige DOC betegnelse, som mange mente havde mistet sin status, og der derfor var brug for en yderligere kvalitetsbetegnelse.

 

En god vin til mad

De fleste betegner Brunello di Montalcino som en rigtig god vin til mad. Smagen beskrives som havende en duft af søde bær som hindbær, jordbær og kirsebær plus en tvist af vanille. I smagen kan blandt andet noteret balsamico, sød tobak, oregano og sågar læder. Brunello di Montalcino er en tør vin med et højt indhold af tannis og syre. Vinen udvikler sig over tiden, men passer generelt til kraftige kødretter. Brunello di Montalcino er rigtig god til grisekød, især Porchetta,til oksesteg, men også til lam. For at få det bedste ud af Brunello di Montalcino kræver det samspil med maden.

Rul til toppen