Er dit tandkød ømt og rødt? Så kan det være tegn på denne sygdom

Har du bemærket, at dit tandkød ofte begynder at bløde, når du børster tænder? Føles det måske ømt og generet? Så kan du være på vej til at udvikle paradentose.

 

Heldigvis er der både gode prognoser og behandlingsmuligheder, samt måder hvorpå du selv kan forebygge betændelse og andre sygdomme i dine tænder og mund.

Hvad er paradentose?

Paradentose er navnet på en betændelsestilstand, der kan opstå i tandkødet. Det anslås, at op til 40 % af den danske befolkning rammes af paradentose, der i særligt aggressive tilfælde kan medføre tab af tænderne.

 

Typisk starter paradentose ved, at man bemærker, at ens tandkød er blevet ømt og rødligt, og at tandkødet har let ved at bløde under tandbørstning. Dette er nemlig tegn på en begyndende betændelsestilstand, og hvis denne får lov til at udvikle sig uden at blive behandlet, kan det have konsekvenser for dine tænders sundhed.

 

Når paradentose går ubehandlet hen, vil tandkødslommerne over tid blive udvidede. Dette ødelægger støttevævet omkring tænderne, samtidig med at betændelsen får mulighed for at sprede sig videre til kæbeknoglen.

 

Når først betændelsen spredes, øges risikoen for, at ens tænder bliver løse og med tiden falder ud. Dette er ikke kun problematisk for ens evner til at tygge; det kan også have konsekvenser for ens generelle livskvalitet, og derfor bør man søge behandling hurtigst muligt.

Sådan behandles paradentose

Selvom det lyder voldsomt, er der heldigvis hjælp at hente ved en tandlæge med speciale i behandling af paradentose. Der er nemlig gode behandlingsmuligheder, som varierer, alt efter hvor fremskreden betændelsestilstanden er.

 

Typisk laver tandlægen en dybdegående tandrodsrensning på de påvirkede tandrødder, samtidig med at denne sørger for at fjerne bakterier, tandsten og plak. Når dette er gjort, sliber tandlægen tændernes overflader, så de bliver mere afvisende overfor nye bakterier, der ellers kan forværre tilstanden.

 

I særligt svære tilfælde og ved aggressiv paradentose, er det nødvendigt at gentage denne behandling regelmæssigt, samt eventuelt at supplere med antibiotika for at holde betændelsen nede.

God mundhygiejne har forebyggende effekt

Hos tandlægerne på Tandplejecentret i Sorø har de stor erfaring med både behandling og forebyggelse af paradentose.

 

Generelt handler forebyggelse om almindelig sund fornuft og god mundhygiejne. Det vil sige, at så længe man følger anbefalingerne om at børste sine tænder grundigt mindst to gange om dagen, så er man allerede godt på vej.

 

Skal man være ekstra god ved sig selv, bør tandbørstningen foregå med en elektrisk tandbørste og med fluorholdig tandpasta, ligesom rutinen bør suppleres med tandtråd og eventuelt også en mellemrumsbørste.

 

På den måde er du så godt som sikker på, at du når ind til alle de bakterier, der sidder mellem tænderne, og som har potentiale for at udvikle sig til betændelse.

Rul til toppen