Olivenolie er en fantastisk ting, i hvert fald hvis du spørger de kloge hoveder, som virkelig elsker at sætte smagsløgene på arbejde. De fleste madentusiaster kan tale varmt om lækkert, friskbagt brød dyppet i den bedste olivenolie. Men hvordan vælger man den bedste olivenolie?
Olivenolie er sundt for sjæl og krop
Olivenolie er udvundet fra oliven, som her i Europa vokser bedst i middelhavsområdet. Det er også her de virkelig har tradition for at bruge olien som bl.a. smagsgiver til salater, dressinger og ikke mindst brød.
Har man ikke smagt en god olivenolie, kan det umiddelbart lyde sært, men det er det langt fra! En god olivenolie smager skønt og er ovenikøbet rigtig sund. De monoumættede fedtsyrer der findes i olien, er både gode for hjertet og for dit kolesteroltal.
De forskellige typer af olie
Der er stor forskel på olivenolier både i pris og kvalitet. Økologisk olivenolie er oftest dyrere end ikke-økologisk olivenolie, da dyrkning uden brug af sprøjtemidler er dyrere, men også bedre for dig. Det må du aldrig gå på kompromis med! Derudover findes der tre kategorier indenfor olivenolie, nemlig ekstra jomfruolivenolie, jomfruolivenolie og blot olivenolie.
Skal du bruge olien som smagsgiver, så er det en rigtig god idé lige at læse med her, og lære hvad forskellen er!
Ekstra jomfruolivenolie
Ekstra jomfruolivenolie er af den allerbedste kvalitet. Olien må ikke have nogen som helst smagsdefekter, det vil sige ikke den mindste afsmag af svamp, jord, metal eller harskhed. Den er lavet af oliven som kommer lige fra træet og er blevet koldpresset indenfor 24 timer.
Er der bare den mindste fejl i smagen, bliver olien degraderet.
Jomfruolivenolie
Jomfruolivenolie er den næstbedste olie efter ekstra jomfruolivenolie. Her må smagen have en fejlmargin på op til 20%. Fejlen i smag kan skyldes en dårlig høst, eller at nogle oliven har fået lov at ligge på jorden før de er blevet vasket og presset.
Olien er lige så sund, men smagen er ikke helt den samme!
Olivenolie
Almindelig økologisk olivenolie er stadig bedre end de fleste andre olier, og fejlmarginen ligger kun på op til fem procent mere end hos jomfruolivenolie. Dvs. med en fejlmargin i smagen på mellem 20 og 25 procent. Helt okay til de fleste projekter, men måske ikke lige den bedste til at dyppe dit lækreste brød i!